Torcik truskawkowy

Startujemy z nowym cyklem, w którym Jessie z instagrama @pluminchocolate będzie dzielić się kalorycznymi i bardzo niedietycznymi przepisami, obok których żadna kobieta bez diety nie przejdzie obojętnie!

Mam nadzieję, że wam się spodoba!

 


 

 

Czy jest tu gdzieś jakaś piękna kobieta, która nigdy nie chciała zostać księżniczką?

Wydaje mi się, że ciężko było nie marzyć o posiadaniu oddzielnego pokoju na kolorowe sukienki, własnej służby i jedzenia na zawołanie. Niestety (bądź w sumie stety), to tylko wyobrażenia małej dziewczynki. Z biegiem czasu większość z nas przestaje chcieć panować nad wielkim królestwem, ale w każdej zostaje wspomnienie o beztroskim dzieciństwie.

Jeżeli którejś z was zdarzyło się zapomnieć, że w głębi serduszka posiada mały kawałek siebie z lat najmłodszych, przychodzę na ratunek! Różowym torcikiem chcę wam przypomnieć o tym, że żeby być księżniczkami, nie musicie pochodzić z królewskiego rodu, wystarczy być sobą.

I jeszcze jedna rzecz – od dziś kalorie nie istnieją!

 

 

Truskawkowy torcik

 

 

14895628_1323775617667841_62604437_o

 

 

 

 
Składniki:

Biszkopt rzucany:
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru pudru
-5 jajek

Mus truskawkowy:

-ok. 500g truskawek (mogą być mrożone)
-2 duże łyżki cukru
-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej+odrobina wody

Krem:
-250g mascarpone
-500g śmietanki 36%
-2-2,5 szklanki musu truskawkowego
-2-3 łyżki cukru (w zależności od upodobań co do słodkości kremu)

+biała czekolada

Przygotowanie:

1. Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitych białek stopniowo dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując.
Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i delikatnie całość mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do tortownicy (18-20cm) ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i spuszczamy je z wysokości ok. 40cm na podłogę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Uwaga! W trakcie pieczenia biszkoptu nie otwieramy drzwiczek piekarnika. O gotowości ciasta będzie świadczył jego stopień zrumienienia. Pod koniec czasu pieczenia można też delikatnie sprawdzić patyczkiem czy na pewno jest gotowy.

2. Mus truskawkowy:
Truskawki podgrzewamy w rondelku z cukrem. Blendujemy na gładką masę.
Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody i wlewamy do truskawek cały czas je mieszając, do lekkiego zgęstnienia. Chwilę gotujemy, a następnie dobrze studzimy (najlepiej całą noc).

3. Krem:
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Mascarpone ucieramy z cukrem i musem truskawkowym. Kiedy składniki się połączą stopniowo dodajemy bitą śmietanę miksując na małych obrotach. Przed smarowaniem nim biszkoptu dobrze jest trochę go schłodzić, nie jest to jednak konieczne. Stężeje już na torcie.

Wystudzony biszkopt kroimy na 3-4 części. Każdą nasączamy delikatnie zaparzoną herbatą. Następnie nakładamy trochę musu truskawkowego (dobrze sprawdzi się też dżem) i na to porcję kremu. Tak robimy z każdym blatem. Na koniec wyrównujemy masę i ozdabiamy białą czekoladą.

 

Zjadamy cały samemu, albo dzielimy się z innymi kobietami (albo facetami!) bez diety.

Smacznego!

 

 

 

14858617_1324354840943252_1864648666_o

 

 

 

przepis i zdjęcia by Jessie @pluminchocolate

 

 

Reklamy